In cazul in care obisnuiesc sa inregistrez convorbirile mele telefonice cu diverse persoane, le pot publica pe Internet sau difuza la TV/radio? Acum cativa ani, de exemplu, am vazut pe OTV cum cineva difuza convorbiri telefonice in direct, fara acordul persoanelor respective, iar televiziunea n-a avut nicio problema din cauza aceasta.
Daca e legal, exista vreun loc unde nu am voie sa le fac publice, sau pot oriunde? Specific ca nu am acordul persoanelor inregistrate.
Aceeasi intrebare o am legat de inregistrari video. Daca inregistrez video diverse persoane, le pot face publice oriunde? Mai mult, sunt acceptate inregistrarile video ca proba in instanta? Stiu ca cele audio nu se accepta fara acord clar. Mai stiu ca, totusi, inregistrarile video fara acord pot fi acceptate in instanta in cazuri serioase, dar nu stiu exact ce inseamna cazuri serioase.
Update: Cum este cu discutiile pe messenger sub forma de text? Sa spunem ca ca inregistrez aceste discutii atat in calculator prin arhiva de la Yahoo, cat si cu un program de screen recording in timpul discutiei sub forma de mesaje text.
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile art. 91 indice 6 , alin.(2), teza I c.p.p., inregistrarile "efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii". Fara acordul persoanelor inregistrate, in conditiile in care acestea nu fac obiectul unei cercetari penale, dezvaluirea convorbirilor telefonice poate atrage raspunderea civila sau penala dupa caz.
Deci, un om poate inregistra cum vrea, pe cine vrea, si poate folosi inregistrarile intr-un proces, cu conditia ca una dintre persoanele care se exprima in acea inregistrare sa fie el si celelalte persoane sa fie cercetate penal. Altfel, daca inregistreaza si publica fara acordul celeilalte persoane, risca sa fie dat in judecata daca cineva vrea asta neaparat.
Cam asa,nu?
Legat de aceasta problema, am si eu cateva nedumeriri. Se stie ca de ceva vreme a aparut "meseria" de "santajist de prioritate" (o persoana oprita pe un drum cu prioritate, eventual cu avariile aprinse, iti semnaleaza ca cedeaza prioritatea deoarece se afla in imposibilitatea de a se pune in miscare; tu te conformezi, moment in care individul porneste si cauzeaza un accident; urmeaza santajul pe motiv de neacordare de prioritate, pentru ca nu exista martori care sa probeze faptul ca tu de fapt ai avut in intentie sa cedezi trecerea). Nu as dori sa intram in detalii legate de faptele in sine ci doar de posibilitatea utilizarii ca mijloc de proba a inregistrarilor efectuate cu camere instalate la bordul masinii.
Circula pe forumuri parerea generala ca aceste inregistrari nu sunt admise ca mijloc de proba de catre instanta. In sensul acesta am cateva intrebari:
1. Cunoasteti cazuri cand aceste probe au fost respinse de instanta si daca da, care a fost motivatia acesteia?
2. Cunoasteti cazuri cand inregistrarile au fost admise de instanta?
3. Care sunt greselile ce trebuiesc evitate de o eventuala victima pentru a nu-i fi respinse probele de acest gen?
4. Care sunt pasii de urmat in cazul implicarii intr-un astfel de incident (avand instalata o asemenea camera) pentru a garanta succesul admiterii probelor ca mijloc de proba?
Problemele generale aparute in discutiile cu diversi amici au fost de natura contestarii de catre partea adversa a validitatii inregistrarii, pe motivul ca nu se poate dovedi ca inregistrarea se refera la fapta in cauza (ca loc, timp, persoane etc.)